Referat skrevet af Heidi Erler

Fredag:

Efter at alle 12 pers. er ankommet og har fået tildelt værelser, så byder Uffe alle ”gamle” og nye velkommen, inden vi får et rigtig lækkert aftensmåltid.
Efter maden er der runden siden sidst, hvor vi alle fortæller lidt om os selv, så den nye deltager også får et indblik i hvem vi er. Derudover fortæller vi naturligvis hvad der har rørt sig siden sidst i forhold til vores tourette, om det er blevet værre eller bedre og hvorfor det er det.

Her var lidt uoverensstemmelser i forhold til hvor meget man skal fortælle, da runden ikke må blive for lang og kedelig. Diskussioner eller skulderklap m.m. kan vente til efter runden hvor der er tid til hyggelig samvær. Alle endte naturligvis med at blive enige om dette, trods vores forskelligheder og stædighed i form af touretten.

Bent som blev opereret lige inden julen 2008 fortalte lidt om den store fremgang det har været for ham at blive opereret for touretten. Det var/er også en tydelig forskel for os andre. Bent vil sende en historie om operationen til Uffe, som så vil sætte den ind på www.tourettesyndrom.dk

Lørdag:

August2009015

Suzann Østergaard som er næstformand og sekretær for touretteforeningen, kom for at undervise os i tankefeldtsterapi (TFT). Suzann arbejder i medicinalindustrien på fuldtid og derudover underviser hun i TFT, hun har en datter på 16 år med tourette. Suzann var også hos os for et år siden, hvor vi alle var ligeså begejstrede som denne gang.

Suzann fortæller om hvordan man kan afhjælpe stress, angst/fobi på afveje. Det er ubehaget dom fremkommer på det skete som kan fjernes, følelsen bliver der. TFT afhjælper så man kan få ro i kroppen, men der skal handles bagefter for ikke at falde tilbage til f.eks. stress, det vil sige at man skal lave om eller ændre på det som giver stress.

Stress tager som regel længere tid at behandle end en fobi (angst). Det skal også behandles i den rigtige rækkefølge ellers hjælper det ikke.

Vi blev også undervist i kravebensåndedræt, som er en rigtig god måde at slappe af på, specielt også hvis man har mange tics.

Efter undervisningen var der mulighed for at få terapi hos Suzann i enerum, dette var der flere som tog imod.

Uffe har lagt de forskellige behandlingsformer ind på tourette-debatforummet. Ellers kan de også ses på disse link:
TFT : http://tourettesyndrom.dk/sites/download/BEHANDLINGAFANGSTgenerelTFT.pdf
KRAVEBENSÅNDEDRÆT: http://tourettesyndrom.dk/sites/download/Kravebensaandedraet.pdf

Suzann var med til at spise frokost og aftensmad. Hun kunne desværre ikke blive til hyggeligt samvær, da hun havde en datter som skulle hentes.

Lørdag aften var der sædvanen tro hyggeligt samvær med guitar spil og sang og lidt musik fra cd afspilleren.

Søndag:

August2009028

Der var sen morgenmad som var kombineret morgenmad og frokost. Imens vi spiste tog vi evalueringen som vi normalt plejer at gøre efter maden.
Alle syntes at det havde været en god og hyggelig weekend som altid. Maden som denne gang var gourmetmiddage blev rost af alle. Rengøringen var dog ikke den mest optimale, men det blev lovet bedre til næste gang. Der var mange insekter, specielt mariehøns, men det er vel meget almindeligt i august måned ved den smukke natur.

Der var denne gang tilmeldt 15 personer, men 3 sprang desværre fra, så vi var 12 personer hvoraf den ene var endnu en ny mand. Han syntes også rigtig godt om weekenden og vil gerne komme igen næste gang.
TFT undervisningen var rigtig interessant, men ikke alle tror lige meget på det, men det kan jo kun komme an på en prøve om det virker, hvilket vi også var flere som tror på. Vi vil gerne have besøg af Suzann igen om 1 ½ år.

Jan’s mor vil gerne komme i august 2010 for at undervise i pædagogisk massage.
Dette har vi naturligvis takket ja til.

Næste gang vil vi forsøge med at lave evalueringen kl. 9.30 – 10.30, altså inden maden.

Weekenderne vil fremover ligge i uge 11 som det plejer og 34 som er en uge senere end hidtil. Dette er for at skilsmisseforældre som kun har børnefri hver anden weekend også har mulighed for at deltage mindst én gang om året. Derudover var der et par stykker som hvert år i uge 33 har nogle andre arrangementer som der må siges nej til.

Voksengruppen vil gerne have nogle flere deltagere med (både ”gamle” og nye, samt jer som er blevet for gamle i ungdomsgruppen), og vil derfor undersøge muligheden for at gøre noget mere reklame for disse fantastiske weekender.

Vær friske og mød op til den næste voksentourette-weekend, hvor Torben Dalvad igen kommer og underviser os.