Af Vita Jessen

På opfordring vil jeg hermed beskrive muligheden for at behandle tourettesymptomer med vitaminer, mineraler, olier m.m. Jeg vil berette om, hvad jeg har gjort og om mine erfaringer med at ”behandle” min egen datter. Min faglige baggrund er, at jeg er uddannet sygeplejerske og siden hen også zoneterapeut, med kurser i kost/vitaminer osv.

Da jeg ikke er fungerende behandler, er det mig ikke muligt direkte at anbefale nogen bestemt behandling – ej heller vil jeg tilråde, at man uden videre sætter en behandling i gang.

Det grundlag jeg har arbejdet ud fra er “opfundet” af en amerikansk dame, som hedder Bonnie Grimaldi. Da jeg blev klar over, at min datter har tourette, gik jeg straks i gang med at undersøge mulighederne for alternativ behandling. Jeg søgte på internettet via google, men fandt faktisk intet på dansk, derimod nærmest væltede det ind med links, da jeg brugte engelske søgeord som tourette alternative treatment – tourette vitamins, minerals, fatty acids – blot som eksempel. Jeg fik efterhånden et billede af at symptomerne kunne mindskes eller forsvinde ved at give kosttilskud i form af bl.a. vitaminer, mineraler og fede syrer (olier fra fisk og visse planter).Der var desuden bud på forskellige faktorer, som skulle kunne have indflydelse på graden af tics. Blandt andet blev forskellige fødeemner, allergier, miljøpåvirkninger, forstyrrelse i aminosyrerne nævnt. Desuden er der fundet sammenhæng mellem streptokokinfektion og udbrud af tics. (Bliver kaldt PANDAS)

Man kan jo desuden yderligere kombinere en søgning med DAMP, OCD, ADD, ADHD, hvis det er sådanne problematikker, man står i.

Inden jeg går nærmere ind i at fortælle, hvad jeg har gjort, så er det vigtigt for mig at understrege, at der desværre ikke er noget, der tyder på, at dette her kan hjælpe alle. Dog har hundredvis af amerikanere fået hjælp ad denne vej.

Min datter debuterede med motoriske tics som 8 – årig, og i løbet af 4-5 måneder fik hun også lydtics. Hun har altid haft svært ved at falde i søvn, altid haft en elendig appetit, specielt om morgenen, som 5- årig begyndte hun at vaske hænder ved enhver lejlighed – i en mange måneder lang periode havde hun konstant vandladningstrang og sad nærmest på toilettet det meste af dagen (blev gennemundersøgt, men man fandt intet), hun har haft tællemani, pudsige vaner, pillet negle osv. Alle disse ting er forsvundet, og i løbet af de første fire ugers behandling tog hun 1½ kg på . Hun har siden haft en stabil vægtøgning.

Vi fandt ud af at sukker forværrede hendes tics meget, så jeg satte hende på sukkerfattig diæt i et halvt års tid. Der findes mange gode alternativer til slik og kager. Jeg kan huske, at det værste savn gjaldt is. Nå men nu tænker vi bare sådan i al almindelighed på, at hun ikke får for meget – vi kan dog stadig mærke, at hun bliver påvirket af for meget sukker – får lidt ansigtstics og uro i kroppen.

Der er visse fødemidler, som det også er godt at undgå (iflg. Grimaldi): ikke for meget chokolade, gammel ost, soya sauce, rødvin, rosiner, dåsefisk (dog mener jeg, at hun skriver at i hvert fald tun er OK) marineret(?) sild (pickled herring), kyllingelever, saltet(?) kød (cured meat) og de fleste alkoholiske drikkevarer. De er alle tyraminholdige og kan hos nogle forværre/udløse tics. Meget af dette er selvfølgelig ikke aktuelt for børn.

Jeg har været i kontakt med Bonnie Grimaldi, og har fået tilsendt information om betingelser for at importere det produkt, hun har udviklet. Det vil være interessant at finde ud af om produktet kunne komme til Danmark, for det er faktisk ikke så nemt at ramme de rette doseringer af alle de stoffer, – som – i hvert fald for nogle TS mennesker – er nødvendige. Nogle børn ( og voksne??) har brug for en bred vifte af det hele og andre har oplevet en bedring alene på oliebehandling, andre at B-vitamin – spec. B3 har fjernet tics, og andre igen har prøvet alt muligt uden særlige resultater.

Min datter kom i gang med behandling i løbet af kort tid efter at lydticsene brød frem. Jeg ved ikke, om tidsperspektivet har nogen betydning – jeg har læst om børn/unge, som har haft svær tourette + i flere år, som er blevet symptomfrie, bl.a. Bonnie Grimaldis egen søn. Hun beskriver, at nogle af nøglestofferne ved tourette bl.a er magnesium, zink, B3 og B6.

Hendes hjemmeside er i øvrigt http://www.bonniegr.com/ .

Her følger en oversigt over, hvad jeg begyndte med:

1 . Omnimini vitamintablet 1 morgen + 1 aften

2. eye q oliekapsler 3 morgen + 3 aften ( efter 12 uger anbefales det fra firmaet, at dosis reduceres til 2 kaps. dagligt.) Min datter får dog mindst 4 kapsler dagligt, da hun får tics, hvis dosis reduceres. På denne adresse har jeg bestilt 6 dåser ad gangen, hvilket gør det meget billigere (jeg opbevarer dem i køleskab i grønsagsskuffen )

http://www.weightlosscenter.co.uk/fish_oil_children.asp

3. mælkemineral ( calcium og magnesium) 1 morgen + 1 aften

4. ActiVin kapsler 1 morgen + 1 aften ( prøv evt. at søge på google efter:
OPC – (forkortelse af oligomeric proanthocyanidiner) (jeg gav dette i ½ år)

Et stof, som populært sagt, er i stand til at gå igennem blodhjernebarrieren, og som har en virkning i nervesystemet.

5. Ortomin (B-vitaminer) 1 dagligt ( ½ morgen og ½ aften.) (stoppede efter ca. ½ år og ”nøjes” nu med indholdet i Omnimini)

6. zinktablet af 15 eller 20 mg. ½ tablet 2 gange ugentligt

(forskudt tidspunkt i forhold til Omnimini) (Givet dette i ca.½ år, men stoppede derefter, fordi der også var zink i det nye magnesiumpræparat.)

Vi oplevede at ticsene svandt i løbet af en weekend, så fra at have 6-8 lydtics i minuttet, så faldt det til 1 hver halve time, og i løbet af kort tid derefter blev hun symptomfri. Da min datter var blevet symptomfri, droppede jeg mælkemineralen. Vi tog på skiferie i påsken, og allerede på vejen derop begyndte lydticsene igen. Slemt !!, for det tog ret hårdt på hende. Da vi kom hjem, måtte jeg i gang med at studere igen og erkendte derved, at hun ikke fik nok magnesium. Jeg begyndte med et nyt magnesiumpræparat, Urte plus mineral med zinck og B6, og i løbet af 4 dage var lydticsene væk, og vi har ikke hørt noget til dem siden. Desværre har jeg i et stykke tid ikke kunnet få dette magnesiumpræparat, så jeg bruger et andet, hvor hver tabl. indeholder 50 mg. Jeg giver p.t. 50 mg magnesium + 1 mælkemineral morgen + 100 mg magnesium aften ud over Omnimini. Jeg håber dog at det dukker op igen, fordi det er kombineret med zink og B6.

I løbet af efteråret 2004 kom der motoriske tics igen, så på det tidspunkt lagde jeg B3 vitamin af den slags, der hedder nicotinamid eller ikkeblussende B –3 vitamin oveni. I begyndelsen gav jeg 30 mg. 2 gange om dagen og igen i løbet af 4 dage forsvandt ticsene. Efter et stykke tid satte jeg dosis ned til 30 mg x 1, men i løbet af få dage kom ticsene tilbage. Ja – så tilbage til startdosis, og så blev der ro igen.

Sidst jeg prøvede at sætte magnesiumdosis ned, udløste det en snøftetic, som vi i første omgang antog for at være lidt allergi eller snue, men da det havde varet 2-3 uger, fik jeg tanken, at det kunne være tics, hun havde, og satte derfor dosis op igen. Ja og så forsvandt det da bare i løbet af et par dage.

Jeg køber ind i helsekost eller Matas.

Jeg har flere gange prøvet at justere lidt ned på dosis af de forskellige midler, for der er jo ikke nogen mening i at give mere end højst nødvendigt, og det viser sig jo hurtigt, om nedgangen i mængden er OK. Der er jo også et økonomisk aspekt i ikke at give mere end nødvendigt.

Min datter synes indimellem, at det er lidt træls med de piller, men hun indtager dem med lidt banan og så glider det hele ned i fin stil. Hun får en belønning en gang imellem, og jeg må sige, at udover at der selvfølgelig er lidt praktisk bøvl osv., så har vi fået vores helt almindelige hverdag igen, og vores datter stortrives.

Hvis man ser på indholdet i de kapsler, som bliver produceret af Bonnie Grimaldi i USA, så er dét, jeg har givet min datter, kun en del af indholdet, – men det har virket for os.

Håber dette kan bidrage til det samlede billede af tourettesyndromet.