Referat af Heidi Erler

Fredag:

Alle mand ankommet og indlogeret, denne gang har alle fået hytter, hvilket vi i øvrigt også får næste gang Kiss .Denne gang er vi 11 personer, hvoraf  de 3 er nye og 2 er kommet tilbage efter et par års pause. Efter maden bydes der som altid velkommen og vi præsenterer hinanden. Uffe fortæller at vi  i år (marts måned) har 10 års jubilæum for Tourette Weekender. En fortæller bl.a. at touretten er den bedste ven – hvis den forsvandt så ville man blive helt bange, for så ville der jo mangle noget i ens liv.

Der bliver spurgt ind til hvordan de nye har fundet frem til gruppen, og de fortæller at de googlede  tourette og så kom www.tourettesyndrom.dk frem. De synes det var en informationsrig side og fandt herigennem også vores facebook gruppe https://www.facebook.com/groups/voksnetourettegruppen/

024

Lørdag:

Efter morgenmaden tager de fleste af os en tur ind til Fredericia by og ”oser” og går en tur på Irsk pub og får en enkelt øl/whiskey, inden turen igen går tilbage til campingpladsen, hvor vi skal have frokost og efterfølgende foredrag ved Torben Dalvad, som tidligere har været hos os med stor succes.

Torben Dalvad holder foredrag om ”Vrede og Aggression”. Han starter ud med at sige, at han normalt har 30 timer til at undervise i dette, men her har han kun 2 timer, så det kan selvfølgelig ikke blive et helt program, han kan gennemgå.

Vrede er et forsvar og aggression er et angreb.

Det er ok at være vred og forsvare sig, men det er ikke ok at være aggressiv, da man så angriber folk. Aggressivitet er en adfærd/strategi ikke en følelse. Man kan udvikle aggression igennem miljøet, fra svigt, straf , mobning, familie, internet m.m. Hvis en social situation bliver akavet, så bruger man en mestringsstrategi, som kan være en aggression. Den kommer til udtryk ved ukendte situationer, belastede situationer, kravs situationer eller sociale situationer. Jo mere usikker man føler sig, jo større risiko er der for at udvikle en aggression. Det er derfor vigtigt at man lærer hvordan man kan få mere selvtillid eller føle sig mere sikker.

Man kan lære at komme af med sine aggressiviteter, hvis man selv vil lære det. Når man er aggressiv, så forsvinder ens fornuft og ens sprog bliver meget dårligt. Man kan selv mærke når man er ved at blive aggressiv, ved at ens puls slår hurtigere, musklerne bliver spændte, man får varme i kroppen og man mærke en op stemthed eller nervøsitet. Det er derfor vigtigt, at når man mærker at aggressionen er på vej, så skal man stoppe op, tage en dyb vejrtrækning, gå væk og/eller tænke positivt. Undlad negative tanker.

En ubetydelig konflikt kan eskalere, du bestemmer om konflikten skal stoppes eller fortsætte. Det kan du gøre ved at styre konflikten hen hvor du vil have den. Langsigtede sociale konsekvenser for aggressioner, vil være at man mister venner, kæreste/familie, og man får et dårligt ry i byen. Derfor

STOP OP og TÆNK før du flipper ud !

036

Efter vores foredrag er der en lille times tid til afslapning, inden vi skal have en dejlig aftensmad. Efter aftensmaden er der socialt samvær i vores fællesrum. Her går snakken højt og musikinstrumenter bliver fundet frem. En rigtig hyggelig aften.

Søndag:

Evaluering:

Uffe starter evalueringen, med at fortælle, at han lørdag aften blev ringet op af  Poul Erik (fik en hilsen derfra lørdag aften).

Poul Erik ringer for at sige, at han ikke længere ønsker at være en del af ”trekløveret”, da han har mistet gnisten efter 9 år og han føler ikke længere at han har noget at give af.  Poul Erik vil ikke ”smække med døren”, og vil måske vende tilbage igen på et senere tidspunkt. Vi er meget kede af Poul Erik’s beslutning, men vi accepterer den. Han vil blive savnet af os alle.

Uffe og Heidi fortsætter som hidtil og hvis der er nogen som har lyst til at overtage Poul Erik’s plads, så kan de overveje det til næste gang, så kan vi tage en snak om det.

Folk er generelt glade for at det har været en fantastisk weekend og man kan se en god udvikling i vores weekender. Dejligt med  en masse nye folk som alle føler sig taget godt imod med hver deres særheder, de følte sig alle rigtig godt tilpas i gruppen og føler at de har fået en masse nye venner.  De var lidt nervøse da de tog hjemmefra fredag eftermiddag, for de vidste jo ikke hvad det var for nogle mennesker de ville møde, men alle blev meget positivt overraskede.  Selvom man ses på facebook, så er det alligevel noget helt andet at være sammen og lære hinanden rigtigt at kende og de indtryk man havde fået på facebook ikke nødvendigvis var de samme som i virkeligheden. Igen kun positivt.

Ærgerligt at der igennem facebook var flere der havde sagt at de kom og så alligevel ikke havde tid/lyst., men os der var der vi hyggede os rigtig meget med hinanden. Foredraget lørdag var rigtig godt og der var en del spørgsmål  og dialoger hvilket gjorde at det trak noget ud, så i stedet for at være færdig kl. 16.00, så sluttede det først kl. 17.30. Utålmodigheden begyndte at røre på sig., så fremover skal vi holde tidsplanen lidt bedre.

Jeg vil slutte af med et par skønne sætninger fra de skønneste

Tourette mennesker, som jeg har tilbragt weekenden med Kiss

  • Jeg har fundet mit folk
  • Der skal meget til for at jeg ikke kommer næste gang
  • Det glæder dig, at møde mig
  • Ikke farvel men på gensyn

Næste Voksen TouretteWeekend er 29. – 31. August 2014